Loading

Wat: Training van uitvoerende service naar ‘meedenkende’ service.

Aanpak: Aansprekende metafoor gezocht samen met de doelgroep. Speler zelf verantwoordelijk maken voor een hoger service niveau. Combinatie van Event, PC game en management app. Tevens training voor het management om feedback te geven op de ontvangen leads.

Implementatie: Feestelijke lancering. Actieve rol voor managers door koppeling met app.

Resultaat: 100% van de spelers bereikt, waardering voor de game met een 8,3, teamgevoel versterkt en meer leads gegenereerd. Meer dan de helft van de medewerkers geeft aan dat ze na het spelen van de game vaker contact opnemen om te overleggen met hun manager over een vraag van een klant.

Reactie: “Een leuke game, die naast commercieel gevoel ook heeft geleid tot een beter groepsgevoel binnen onze afdeling.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Top