Loading

Met Play to Work helpen we MBO-ers een baan te vinden die past bij hun opleiding, vaardigheden en persoonlijkheid. Door het spelen van mini-games ‘sparen’ ze een profiel bij elkaar. Dat profiel helpt te vertellen wie je bent en wat je kan en wordt gematcht aan de banen database. Is er een match? Dan krijgen kandidaat en werkgever beide een seintje en kunnen ze met elkaar in gesprek.

Een assessment, maar dan voor MBO-ers

We hebben in het vooronderzoek een tiental werkgevers gesproken over de meest gewaardeerde MBO-er in hun personeelsbestand. Hun persoonlijkheid bleek een cruciaal element voor het succes in hun functie en dat is dan ook vooral waar de werkgevers op wilde kunnen selecteren. Voor een verkoopfunctie zoek je een eigenzinnige creatieveling met pit die houdt van sociaal contact, maar voor een werkplaats zoek je juist iemand die het fijn vindt gestructureerd in rust te werken en procedures wil volgen.

We hebben ons voor de persoonlijkheidsanalyse laten leiden door modellen die ook gebruikt worden voor assessments bij hoger opgeleiden. De lange vragenlijsten zijn alleen niet geschikt voor deze doelgroep. De dilemma’s en stellingen uit de assessments hebben we daarom ‘vertaald’ naar minigames; aansprekende situaties en kleine verhaaltjes, waar de MBO-er spelenderwijs doorheen geleid wordt. Om te voorkomen dat de analyse een momentopname is, zijn de games verspreid over meerdere weken, zodat er onderbouwd een uitspraak gedaan kan worden over de persoonlijkheid van de kandidaat en daar een goede match bij gezocht kan worden.

Mijn bijdrage aan dit project:

  • Strategie
  • Doelgroeponderzoek (zowel werkgevers als kandidaten)
  • Content
Top